Papillon

Historia: Papillonen härstammar från Frankrike/Belgien. På 1500-talet fanns de idet franska kungahuset som hovhundar. Papillon betyder fjäril på franska.Det finns en variant med hängande öron, då är det en annan ras som heter phalene (som betyder nattfjäril på franska.

Helhet: Grundfärg vit med avgränsade standardrasenlliga färgade fläckar. Rasen ska ge ett graciöst intryck. Den ska ha stolt hållning och röra sig elegant. I hemlandet delas rasen in i två storlekar:

-2,5 kg - 4,5 kg hanar, 2,5 kg - 5 kg tikar

- Under 2,5 kg för hanar och tikar, minimivikt 1,5

 

Temperament: Papillonen är en livlig ras. Den är väldigt klok och lättlärd. Sveriges första lydnadschmpion var en papillon.Den passar därför bra som sällskapshund, agility, freestyle m.m Den är väldigt anpassningsbar och kan lätt följa med på äventyr.

 

Turkisk Van

Historia: 1955 befann sig två engelska damer vid sjön Van i Östra Turkiet. Där fick de syn på några vita katter med röd svans och röda fläckar i pannan. Katterna simmade omkring i bäckar och vattendrag.Damerna blev så förtjusta att de tog med ett par Turkisk Van katter hem. 1959 och 1980 importerades ytterligare katter till england ifrån Turkiet för att bredda basen. 1976 föddes en katt i Sverige med vanteckning. Det var i Eva Björkmans uppfödning.Hon hade tidigare bott i Ankara och tagit med sig två Turkiska katter hem.

Standard: "Turken" är en medelstor katt. Den är lång i kroppen samtidigt som den är muskulös. Medellängd på svans. Tassarna är runda med tofsar mellan tårna. Stora öron som sitter högt på huvudet. Huvudet är triangelformat. Pälsen är semilång, kalkvit med två fläckar i pannan som skiljs av med en vit bläs. Svansen är också färgad och kan vara svagt ringad.

Temperament: Turkarna gillar att leka med vatten, de tar gärna en leksak och dränker i vattenskålen för att sedan försöka fiska upp den. En del av dem gillar att bada. De är intelligenta och nyfikna. En favoritsysselsättning är att apportera.En del vill vara i centrum medans andra föredrar att vara med sin matte/husse. Hursomhelst är de väldigt sociala på sitt sätt.